Un apunt a favor de la carn

Al 26 d’octubre l’Agència Internacional per a la Recerca del Càncer, depenent de la OMS, va declarar que l’elevat consum de carn processada o vermella, podria associar-se a un augment de risc de desenvolupar càncer, especialment el colorectal. Aquests resultats sortien de l’avaluació de 800 estudis sobre relació entre la carn i el càncer. El periodisme més sensacionalista va crear inquietud en llençar un missatge unànime i contundent: segons la OMS, la carn processada podia provocar càncer i, la carn vermella, era potencialment perillosa en aquest sentit.

No es van fer esperar les reaccions de nombrosos sectors professionals, des d’experts defensant aquests resultats a d’altres demanant cautela en la seva interpretació, passant per les queixes d’alguns professionals de la gastronomia i dels empresaris vinculats amb la indústria alimentària. La majoria d’experts nutricionistes van sortir remarcant que el que deia la OMS és el que ja se sabia, que la carn millor menjar-la en moderació, al mateix temps que en recordaven els seus beneficis, com a font de ferro, vitamines i proteïnes.

L’informe cataloga la carn processada com a carcinògena, en el mateix nivell que ho són el tabac o la radioactivitat. S’especifica que un consum continu d’aquesta carn pot incrementar fins a un 18% el risc de desenvolupar càncer colorectal. Però malgrat que els resultats són concloents, caldria remarcar les diferències que hi ha entre els elements classificats com a carcinògens: la quantitat necessària per a què aquests acabin desencadenant càncer i el com. Calen moltíssimes hamburgueses i més poca radiació per a un mateix efecte, com tampoc és el mateix menjar molt pernil que molts frankfurts. I, mentre que es coneix la forma com el tabac provoca mutacions, és més difícil mesurar l’impacte que una dieta rica en carns i greixos pot tenir en una malaltia tan complexa com el càncer.

El càncer és normalment multicausal. Tret d’un petit percentatge de casos on la genètica és el determinant, els tumors emergeixen per la combinació de factors com l’edat, l’ambient, l’estil de vida, la genètica i l’atzar. Els únics controlables són l’ambient i l’estil de vida, però tots dos conceptes engloben alhora molts petits factors que de forma individual no causen càncer però poden afavorir-ne o prevenir-ne l’aparició.

La dieta és certament un d’ells. Per això, si la OMS ha anunciat els resultats és perquè hi ha una evidència i una raó suficient per fer-ho, i és bo i necessari informar a la gent per establir dinàmiques de vida saludable. Ara bé, s’hauria de transmetre el missatge de forma completa i no distorsionada, per no crear una confusió i un pànic injustificats ni criminalitzar elements que, com la carn processada i la vermella, també aporten beneficis pel nostre cos.

This entry was posted in Laia Bassaganyas and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.